<<

Rundtur på Odderøya

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
5.0
KM
STIGNING
183
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Odderøya består av vakker, vekslende natur med blankskurte svaberg, stup bratte knauser og forblåste furuer. Odderøya er en utpost med mye historie, både som millitærstasjon og karantenestasjon.

Gulmalte Lasarettbygninger ble brukt til å huse pestsyke sjøfolk på begynnelsen av 1800-tallet. Allerede i 1667 ble den første skansen av militære anlegg bygd her og festningsmuren og krutt-tårnet står enda. Videre langs stien kan man gå stien langs vannet vedsiden av Odderøya fyr. Alternativet er å gå over Odderøytoppen eller «Overbjerget» som det het fra gammelt av. Kjært barn har mange navn, og nå kalles toppen også «Kikut» eller «Utkikken». Toppen ble under Napoleons krigene brukt som en signalstasjon, men det har i senere tid blitt bygd et utsiktstårn her av Kristiansand og Oppland Turistforening.

Stiene fra Odderøyafyr og Utkikken møtes og går videre mot Søndre Batteri med krutthus, vollemesterbolig og flere benker med utsikt utover fjorden.

Fra sydspissen på Odderøya går man videre... (mer) veien ca. 100 meter før man går over Pistolbanen. Kanskje en avstikker opp til Maskinstasjonen? Fra Pistolbanen følger man de murte trappene opp en liten kneik mot en lyskasterstilling og ned et lite trangt dalsøkk parallelt med sjøen.

Ved Kjærregårdsbukta har det vært en gammel kolerakirkegård, for de som ville ønske å ta en titt på det. For å unngå spredning av bakterien vibrio cholerae ble skip nødt til å tilbringe tre smittefrie uker i vika, for så å motta et "friskhetspass" før de fikk legge til kai i Kristiansand.
Veien fører videre langs Bendiks bukta og på asfaltvei tilbake til byen.
Fjellfanten
  Innsenderen: Fjellfanten
  Starter i: Kristiansand, Vest-Agder, NO
  Lengde: 5.0 kilometer
  Høydeprofil: + 183 / - 175 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Merket sti / skiløype
  Egnet for: Fottur