<<

Rundtur på Søndre Jeløy

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
10.0
KM
STIGNING
127
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Jeløy blir ofte kalt Oslofjordens perle Rundturen starter ved Refsens Gods som er kjent for den unike kunstsamlingen hvor 90 kunstnere er representert med rundt 400 kunstverk. Samlingen spenner fra Munch og Weidemann til spennende, unge samtidskunstnere.
Fra hotellet følges Kyststien langs fjorden mot Tronvikstranda med flott badestrand.
Videre fortsetter du langs Gullholmsundet med fin utsikt til Gullholmen som er statlig friluftsområde. Stiftelsen Gamle Gullholmen Fyr leier ut i sommersesongen. Under vandringen kan du oppleve nærkontakt med en rekke sjø og vadefugler.
Når du forlater strandområdet og går inn i skogen følges skilt til Stalsberget. Dette er virkelig et spennende område hvor du under deler av turen vandrer gjennom et barskogreservat med spennende fugleliv og frodig flora. Etter Stalsberget kommer du fram Bredebukt lang og flott rullesteinstrand med utsikt nesten til Danmark. Så følger du stien til Alby med Galleri F15 som er kjent for sine interessante samtidskunstuts... (mer)tillinger. I tilknytning til galleriet ligger en kafé og bokutsalg. I Naturhuset, et lite informasjonssenter gir deg informasjon om Jeløys flora, fauna og geologi.
Turen går så inn i skogen igjen i retning Røedsåsen. Gå til P-plassen hvor informasjonstavle står og følg skilting til Røedsåsen. Vel oppe på Røedsåsen har du flott utsikt over Oslofjorden.
Når du forlater Røedsåsen følges skilting Røed Gård med kunst og kunsthåndverk og kafé. Fra gården går du ned til Bjørn Bjørnstads vei hvor kyststien følges langs veien i retning Tronvikog Refsnes Her har du nærkontakt til Grønliparken naturreservat hvor det er spennende skog, utrolig fugleliv og vakker hvitveisblomstring om våren.

Turen går på merket kyststi som er lagt i dette unike landskapet for å få en spennende strekning på skogstier og i strandkanten hvor kun merking viser deg vei deler av turen. Du vandrer gjennom sivlandskap, rullesteinstrender og over Stalsberget med stier som du ellers finner i den norske fjellheimen. Under turen vandrer du i Søndre Jeløy landskapsvernområde og gjennom to spennende naturreservater samt i vakkert kulturlandskap. En tur full av opplevelser.


Kyststien, ferdselsregler m.m:
http://www.moss.kommune.no/natur-og-miljo/friluftsliv/

Oslofjordens Friluftsråd med tips om opplevelser ved fjorden:
http://www.oslofjorden.org/portal/page/portal/of

Turkart Østfold: www.turkart.no/ostfold

DNT-Vansjø: http://vansjo.turistforeningen.no/activity.php?fo_id=7218
  veiviser Lengde Etappe
  Stopp ved Location 2, på høyre side 9.8 km --
  Innsenderen: Moss
  Starter i: Refsnes, Østfold, NO
  Lengde: 10.0 kilometer
  Høydeprofil: + 127 / - 123 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Ukjent
  Egnet for: Fottur, Fiske